Berita

KAJIAN

IQTISHOD

ARTIKEL

KHAZANAH

Kesehatan

Muslimah

Iptek

Download


Direktur Sekolah Negeri Baan Nai Yong di Thailand Selatan bernama Wisutsri Yungpongsapat dimutasi akibat pernyataannya yang mengatakan bahwa pemakaian jilbab melanggar aturan seragam sekolah.
Yungpongsapat, dalam wawancara dengan saluran televisi Thailand mengatakan bahwa jilbab bertentangan dengan peraturan negara mengenai seragam siswa. Ia juga berdalih bahwa larangan itu diperlukan untuk mencegah “perpecahan” di sekolah.
Padahal, Sekjen Komite Sekolah Dasar (OBEC) Kamol Rodklai Thailand menyatakan bahwa pelajar muslimah boleh mengenakan jilbab dengan syarat warna polos, panjang maksimal 120 cm, dan diberi pin dibawah dagu.
“Karena kepala sekolah tersebut orang baru, jadi dia kurang paham aturan sampai kemudian melarang jilbab sehingga memicu protes,”  ujar Kamol Rodklai, sebagaimana dikutip islampos.com.
Sekolah Baan Nai Yong terletak di Provinsi Phang Nga, Thailand Selatan, dimana populasi umat Islam cukup besar jika dibandingkan dengan wilayah Thailand lainnya.
Kamol mengatakan bahwa Kepsek tersebut telah dimutasi dan larangan jilbab yang ia terapkan sehingga memicu protes, sudah dicabut.
Aksi pelarangan jilbab itu sempat memantik reaksi keras kalangan umat Islam di Thailand.
“Anda tidak bisa memaksa siswi Muslim untuk tidak mengenakan jilbab, karena ajaran Islam memerintahkan semua perempuan Muslim yang berusia di atas 7 tahun untuk mengenakan jilbab,” ujar seorang tokoh Muslim terkemuka di Thailand Selatan.
“Tidak ada pengecualian. Di sekolah, wanita harus memakai jilbab. Jika mereka tidak melakukannya, itu dosa,” tegas Waedueramae Mamingi, direktur Komite Islam Pusat Thailand (CICOT) di Pattani.
Populasi Muslim Thailand sebanyak lima persen di negara yang mayoritas penduduknya beragama Buddha itu. Umat Islam Thailand telah lama merasakan diskriminasi dalam semua bidang, terutama pekerjaan dan pendidikan di bawah penguasa militer.

Pattani, Yala dan Narathiwat merupakan satu-satunya provinsi mayoritas Muslim di Thailand yang dulunya adalah kesultanan Muslim yang independen hingga dicaplok Thailand seabad lalu. [islamaktual]

«
Next
Newer Post
»
Previous
Older Post

3 comments:

 1. Nama: __ Hendi Zikri Didi
  Bandar: _______________ Melaka
  pekerjaan: _ Pemilik perniagaan
  Sebarang notis: ____ hendidi01@gmail.com

  Halo semua, sila berhati-hati tentang mendapatkan pinjaman di sini, saya mempunyai banyak peminjam palsu di internet, saya telah ditipu saya hampir berputus asa, sehingga saya bertemu seorang teman yang baru saja memohon pinjaman dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan, jadi dia memperkenalkan saya kepada legitamate AASIMAHA ADILA AHMED LOIR FIRM, saya memohon Rm1.3 juta. Saya mempunyai pinjaman saya kurang dari 2 jam hanya 1% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya diselamatkan daripada mendapatkan hutang miskin. jadi saya nasihat semua orang di sini memerlukan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA dan saya memberi jaminan bahawa anda akan mendapat pinjaman anda.

  Pusat Aplikasi / Hubungi

  E-mail: ._________ aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
  WhatsApp ____________________ + 447723553516

  ReplyDelete
 2. e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  WhatsApp Number::::::::::[+60]1123759663

  email:::::::hafizulbin365@gmail.com
  Name::::Hafizul Bin Haziq
  Country:::Malaysia

  Kemarau kewangan saya berakhir pada bulan ini apabila saya fikir semuanya adalah urusan perniagaan dengan beberapa rakan saya di Kuala Lumpur beberapa bulan yang lalu perniagaan yang bernilai beberapa Rm785.000.00 yang keuntungannya sudah cukup untuk kita semua untuk berkongsi keuntungan tetapi akibat kegagalan perniagaan, kita semua mendapati bahawa kita mempunyai masalah kewangan yang sangat besar kerana saya tidak mempunyai wang untuk bergantung pada ketika perniagaan gagal kerana saya melabur semua saya dengan saya pada perniagaan jadi saya berada di sangat sangat maaf jadi saya terpaksa mencari bantuan kewangan saya sebenarnya telah ditolak oleh beberapa bank sebagai hasil dari kadar pinjaman mereka dan juga syarat mereka jadi saya terpaksa melalui beberapa blog sehingga saya datang menghadapi dengan Iklan Syarikat Ibu. saya menghubungi Ibu dengan segera selepas melalui beberapa proses yang sangat fleksibel permintaan pinjaman saya sebanyak Rm440.000.00 telah diluluskan oleh pihak pengurusan dan pada keesokannya Lembaga Pengurusan Peminjaman Pinjaman dikreditkan saya tanpa menangguhkan berkat ini dari ibu yang dapat menyelamatkan anda hari ini dari apa-apa embarrazement kewangan anda menjadi ibu hubungi Ibu sekarang untuk pinjaman anda yang berubah e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
  ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY "ISKANDAR LENDERS"
  [[[[Berikut adalah data peribadi saya]]]]
  Country::::::Malaysia
  Name::::::::Hafizul Bin Haziq
  email::hafizulbin365@gmail.com
  Telephone Number:[+60]1123759663
  WhatsApp Number::::::::[+60]1123759663
  e_mail:[iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

  ReplyDelete
 3. Nama ::::: [Merissa Ahmed]
  Negara::::::[Malaysia]
  Alamat:::::[Jalan-Bukit Bintang Plaza, Jalan Bukit Bintang]
  Bandar::::::::::::[Kuala Lumpur]
  Amaun Pinjaman::::[RM 450k. [berjaya]
  WhatsApp::::+601125693785
  e_mail::::[merissaahmed11@gmail.com]


  Nama saya Merissa, seorang ibu kepada dua anak saya dari Malaysia dan saya telah berada di Malaysia selama bertahun-tahun dan sehingga saat ini kesaksian ini saya masih berada di Malaysia. Salah satu masalah utama yang pernah saya hadapi dengan perniagaan saya ialah masalah kewangan dan pembiayaan semula dan ini menyebabkan saya mencari pinjaman dan akibatnya saya menjadi mangsa 2 pemberi pinjaman fiktif dan ini sebenarnya membuat saya trauma sampai tahap tertentu tetapi saya tidak pernah putus asa sehingga saya melalui blog dan juga media lain saya mempunyai peluang untuk menemui [DUBAI FINANCIAL SERVICE AUTHORITY] pada awalnya saya berasa takut dan sangat skeptikal mengenainya, tetapi saya harus mengambil risiko satu kali yang akhirnya membawa kepada kebebasan kewangan saya. Saya benar-benar memohon pinjaman sebanyak RM 450K dalam masa 24 jam proses pembayaran berjaya dilakukan. Keseluruhan proses ini boleh dipercayai dengan jujur ​​dan boleh dipercayai, jadi jangan takut dengan pinjaman dalam talian hubungi [DUBAI FINANCIAL SERVICE AUTHORITY] untuk mendapatkan pinjaman yang boleh dipercayai @ kadar faedah yang sangat rendah Anda boleh menghubungi mereka melalui alamat e-mel di bawah ::
  financialserviceauthority400@gmail.com
  Atau jika anda ingin membuat lebih banyak pertanyaan, anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel ini: merissaahmed11@gmail.com

  Nama:::::[Merissa Ahmed]
  Negara::::::[Malaysia]
  Alamat ::::: [Jalan-Bukit Bintang Plaza, Jalan Bukit Bintang]
  Bandar::::::::::::[Kuala Lumpur]
  Amaun Pinjaman::::[RM 450k. [berjaya]
  WhatsApp:::: /+601125693785

  ReplyDelete

Visit Us


Top